Reidar begynte som fotograf allerede som 17-åring og var fotograf i 50 år. Han har vært veldig aktiv i historielaget fra starten, som medlem av styret, sti- og boplasskomiteen, redaksjonskomiteen, fotokomiteen, Rønnehue-styret og Stiftelsen Konnerudverket. Han har også vært prosjektleder for Skjeldrumsaga og vært med å lage boka Vandring langs et vassdrag. I denne podkasten får vi høre mye lokalhistorie, med mange opplevelser fra en liten bygd og utalligeturer på Vestskauen.
Her er en tekst fra Halvor med oversikt over de forskjellige episodene i denne podkasten:
Del 1 Oppvekst på et lite småbruk ved «Snekkerstu-bakkane» Reidar forteller om oppveksten på det vesle småbruket Strømli ved Svingen, sammen med mor og far og tre eldre søsken. Far var ute på jobb store deler av uka og barna var vant til å hjelpe til med arbeid hjemme. Men til tross for enkle kår, var barna kanskje mer takknemlig før i tida? Og harteknologien kommet altfor langt?
Del 2 Matlaging, bærplukking og lokale butikker. Var man selvforsynt på et lite småbruk som Strømli? Hva slags mat var vanlig å spise og var det ekstra god mat på søndager og til jul? Reidar forteller at sanking av bær i skogen var viktig, og at det var begrensninger for dette rett etter krigen. Vi får også høre om de lokale butikkene på Sagbakken og Garås. Men hvordan gikk det når en liten gutt fikk i oppdrag å handle øl på butikken for en nabo?
Del 3 Skolegang. Hvordan var lærerne og undervisningen på denne tida? Hvilke fag var det på skolen da? Reidar har gode minner fra læring og lek på Vestbygda skole, men måtte gå til Ingvaldsåsen for å lære engelsk.
Del 4 Skoleferie. Når det var «ferie» var det rundt på gårdene for å jobbe med luking av kålrabbi og poteter, men bading i Verkenselva ble det også tid til. Det var nok mange som lærte å svømme i «Breihølen» nedafor Sagbakken. Det var ikke vanlig med lange ferieturer, men tyttebærtur med lastebil er et fint ferieminne. I høstferien var det plukking av poteter. Hva gjorde barna hjemme om kvelden? Var det radio og lørdagsgodt?
Del 5 Leik og moro. Hva lekte barna med i Svingkroken på denne tida? Var det noen rampestreker? Hadde barna egne sykler? Reidar lærte å sykle på sykkelen til far, men sparte til slutt opp nok penger til egenburgunderrød DBS med ballongdekk og tre gir. Om vinteren var det full fart nedover Snekkerstubakkane med rattkjelke konstruert av Harald Engelkor. Var man mer sosiale før og gikk man oftere på besøk til hverandre?
Del 6 Personer og personligheter. Er det noen personer fra bygda du husker spesielt godt? Reidar forteller om Harald i smia, Pål i Svingen og Asbjørn Bjørnsen fra innerst i Andorsrudkroken.
Del 7 Lokale hoppbakker og skøyteklubben Speed Andorsrudbakken er kjent, men var det lokale hoppbakker også i Svingen? Reidar forteller om flere bakker, og skirenn arrangert på dugnad. Speed-banen var et samlingspunkt for mange. Noen ganger gikk det litt hardt for seg i bandykampene. Men hvordan ble isen lagt de første åra?
Del 8 Under krigen. Hvordan var det for en guttunge under krigen, med storebror som Vestskogjeger? Hvordan gikk det når tyske soldater dukket opp i Svingen? Etter krigen var det spennende å være med storebror på tur for å se hytta som ble brukt. Er det mulig å finne cellene igjen nå og er det noe igjen av dem?
Del 9 Vestskauen. Som barn var ikke Reidar så ofte på Vestskauen, men husker godt en fisketur med onkel Kåre til Trytetjern og Øyvannet. Soveposen var en papirsekk. Siden har det blitt mange turer på kryss og tvers, og han er blitt godt kjent på de fleste stedene der inne. Likevel er det mulig å gå seg bort og gå i ring flere ganger, men det er moro å «gå vilt»! Det er mye historie om folk og boplasser på Vestskauen, med tømmerhogst, fløting og barn med lang skolevei.
Del 10 Jobben som fotograf. Hvordan startet karrieren som fotograf i Drammens Tidende. Hvordan ble bildene laget den gangen? Hvordan var oppdragene som ung fotograf? Hva er forskjellen på å fotografere og det å «bare ta bilder»? Reidar forteller om å komme tett på mennesker og store, tragiske hendelser som atomulykken i Tsjernobyl og sultkatastrofen i Mali; opplevelser som setter spor og gir perspektiv på egen oppvekst i en trygg, liten bygd.
Del 1 Oppvekst på et lite småbruk ved «Snekkerstu-bakkane»:
Del 2 Matlaging, bærplukking og lokale butikker:
Del 3 Skolegang:
Del 4 Skoleferie:
Del 5 Leik og moro:
Del 6 Personer og personligheter: